Αγαπητοί γονείς,

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» και άλλες διατάξεις, άρθρο 89 «Λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων», δύναται η σχολική μονάδα να αποφασίσει τη συγκρότηση και λειτουργία ενός ή περισσότερων εκπαιδευτικών ομίλων μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας εφόσον υπάρχει εισήγηση εκπαιδευτικού που έχει τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί όμιλοι στοχεύουν:

  • στην ανάπτυξη της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της ένταξης στην ομάδα
  • στην  ανάπτυξη της θετικής αυτοαντίληψης και αυτοεικόνας
  • ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών

Λειτουργούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου ενώ οι εκπαιδευτικοί όμιλοι των δημοτικών σχολείων δύναται να συγκροτούνται και να λειτουργούν και κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος της σχολικής μονάδας.

  1. Η εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κ. Φάλυ Παπανικολάου θα λειτουργήσει τον εκπαιδευτικό όμιλο με θεματική : « Οι ρίζες μας, η δύναμή μας», για τις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις  του σχολείου μας και η εισήγησή της έγινε δεκτή. Oι συναντήσεις θα γίνονται ξεχωριστά για κάθε τάξη και ξεκινούν στις 18 Οκτωβρίου ( ξεκινάει η Δ΄ τάξη).
  • Δ΄ τάξη κάθε Τετάρτη
  • Ε΄ τάξη κάθε Πέμπτη
  • ΣΤ΄ τάξη κάθε Παρασκευή

Ώρα λειτουργίας του ομίλου 13.40-15.00

Όσοι/ες συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 13.40 που θα ξεκινάει ο όμιλος και την επιτήρησή τους θα αναλάβει η κ. Παπανικολάου.

  • Kατά τη φετινή σχολική χρονιά στα σχολεία μας θα λειτουργήσει ο εκπαιδευτικός όμιλος, «Μικροί Εθελοντές – Εμένα με νοιάζει», με αντικείμενο τον εθελοντισμό και δράσεις σχετικές με αυτόν.

Βασικός στόχος του ομίλου είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τον εθελοντισμό, καθώς και η διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ενεργού πολίτη που αναλαμβάνει δράση, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Αποσκοπεί με την εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων μη τυπικής μάθησης, συμμετοχικών και μαθητοκεντρικών, τόσο στη θεωρητική εξοικείωση και στη βιωματική εκπαίδευση των μαθητών στις έννοιες του εθελοντισμού, του εθελοντή, στους τομείς προσφοράς και στα στάδια της διαδικασίας, όσο και στην υλοποίηση εθελοντικών δράσεων σε συνεργασία με την οργάνωση Humanity Greece. Ενδεικτικά: καταιγισμός ιδεών, μελέτη περιπτώσεων, δημιουργική – καλλιτεχνική έκφραση, παιχνίδια ρόλων, δομημένη συζήτηση (debate) κ.ά.

Στον όμιλο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των σχολείων μας και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, 13:30 – 14:30, από 16 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 27 Μαΐου 2024.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί είναι και η κ. Κυπαρισσία Καραμάνου(2o Δ.Σ) και  η κ. Μαρία Ψυκάκου (3o Δ.Σ.)

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση ως προς τη συμμετοχή των μαθητών/τριών των σχολείων μας στον όμιλο και ως προς τη συνεισφορά σας σε υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο εθελοντικών δράσεων του ομίλου.

  • Επίσης, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, στο σχολείο  θα λειτουργήσει ένας ακόμη κοινός εκπαιδευτικός όμιλος, με στόχο μία μικτή παιδική χορωδία. Η χορωδία θα αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων και των δύο σχολείων, που θα επιλεγούν ύστερα από ακρόαση. (Δηλαδή οι μαθητές αξιολογούνται και θα αξιολογούνται ξανά στη διάρκεια της χρονιάς).

Ο όμιλος θα λειτουργεί κάθε Τρίτη 13:30 – 14:30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και υπεύθυνος θα είναι ο Εκπαιδευτικός της μουσικής κ. Κοντογεώργης Θωμάς.

Η παραμονή των μαθητών/τριών μετά το πρωινό πρόγραμμα, θα γίνεται αυστηρά και μόνο με υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Οι μαθητές/τριες εφόσον το επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς ομίλους και η συμμετοχή είναι προαιρετική. Η υπεύθυνη δήλωση που επισυνάπτεται δεν αφορά τον τελευταίο  εκπαιδευτικό όμιλο. Για τη χορωδία θα σταλεί ξεχωριστά η υπεύθυνη δήλωση, γιατί δεν θα αφορά όλους τους μαθητές/τριες.

Με εκτίμηση

Πηνελόπη Κωστόγιαννη