Home » Δραστηριότητες » Προτάσεις- Ιδέες… Ενημέρωση

Προτάσεις- Ιδέες… Ενημέρωση

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Παιχνίδια με “χρήσιμα” σκουπίδια

Οι γυμνάστριες, που διδάσκουμε στα συστεγαζόμενα 2ο και 3ο

 

δημοτικά σχολεία Παπάγου, σε συνεργασία,  και μετά από έρευνα στο διαδίκτυο, σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με παιχνίδια τα οποία υλοποιούνται με τη χρήση “χρήσιμων” σκουπιδιών.

Ζητήσαμε από τους μαθητές μας και από προπονητές τένις, να μας προμηθεύσουν με θήκες μπαλών τένις και μπάλες που δεν χρησιμοπούν πια.
(more…)

Χελιδονίσματα 2016 – Καλωσορίζουμε την άνοιξη και τα χελιδόνια!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας προσκαλεί για 22η χρονιά να συμμετέχουμε στην πιο χαρούμενη γιορτή της άνοιξης, τα «Χελιδονίσματα» και να υποδεχθούμε τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους μια πήλινη χελιδονοφωλιά!

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους (δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής). Θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Συγγρού του Κτήματος Συγγρού στο Μαρούσι το ερχόμενο Σάββατο 2 Απριλίου,  11:00-14:00.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στην εικόνα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης – η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου – ανήκει στον Έλληνα ποιητή, Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης – και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ποίηση και στις συγκοινωνίες
Η ποίηση και οι ποιητές ταξίδεψαν με τραμ, μετρό και ηλεκτρικό, σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούγονται και στους 65 σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, οι μεγάλοι μας ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους. 

Έτσι, οι επιβάτες των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ είχαν την τύχη για λίγα λεπτά της ώρας, ενώ επιβιβάζονταν ή αποβιβάζονταιν στους συρμούς να ακούνε Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη, Εμπειρίκο, Ρίτσο, Ελύτη, Καρούζο, Πατρίκιο, Δημουλά και άλλους κορυφαίους ποιητές μας να απαγγέλλουν ποιήματά τους. Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και ο Κύκλος Ποιητών, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, έδωσαν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής.

Επίσης, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη 13.00 μ.μ. στο Μοναστηράκι, οι ηθοποιοί Παναγιώτα Κωστάμη, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου και Κατερίνα Παυλάκη, συνοδευόμενοι από μουσικούς, έδωσαν Μουσικές Ποιητικές Παραστάσεις με ποιήματα Ελλήνων ποιητών.


Εμείς σας προτείνουμε να ακούσετε το πόιημα του "Πρωινό Άστρο" του Γ. Ρίτσου και να δείτε τι όμορφες ζωγραφιές έκαναν γι' αυτό τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου της Αθήνας (!41ο ΔΣ Αθήνας). Εμάς πολύ μας άρεσαν….

Αφιερώστε λίγα λεπτά και δείτα το παρκάτω βίντεο:

 


Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε όμορφες ζωγραφιές και να δημιουργήσουμετα δικά μας βίντεο με εικονοποιημένα ποιήματα που μας εμπνέουν.

Μπορείτε να ακούσετε κάποια εδώ αλλά μπορείτε να μας φέρετε και άλλα που έχετε επιλέξει ή ακόμα καλύτερα έχετε γράψει εσείς…

Περιμένουμε όλο λαχτάρα!!!

Εδώ θα βρείτε γνωστά μελωποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη 

Η ποδηλάτισσα  

 ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:                              

Το δρόμο πλάι στη θάλασσα

περπάτησα που `κανε κάθε

μέρα η ποδηλάτισσα.
 

Βρήκα τα φρούτα που `χε

στο πανέρι της, το δαχτυλίδι

που `πεσε απ’ το χέρι της.
 

Βρήκα το κουδουνάκι και το

σάλι της, τις ρόδες, 

το τιμόνι, το πεντάλι της.
 

Βρήκα τη ζώνη της, βρήκα σε

μιαν άκρη, μια πέτρα διάφανη

που `μοιαζε με δάκρυ.
 

Τα μάζεψα ένα ένα και τα

κράτησα κι έλεγα πού `ναι

πού `ναι η ποδηλάτισσα.
 

Την είδα να περνά πάνω

απ’ τα κύματα, την άλλη μέρα

πάνω από τα μνήματα.
 

Την τρίτη νύχτωσ’ έχασα

τ’ αχνάρια της, στους ουρανούς

άναψαν τα φανάρια της.

Το τρελοβάπορο   

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Το τρελοβάπορο Οδυσσέας Ελύτης
Εκτύπωση
Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
  κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα-μάινα»
 
Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
  φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ’ τις δυο μεριές
 
Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ’ όνειρο
  κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό
 
Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
  βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς
 
Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
  τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
 
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
  χίλιους καπεταναίους τούς αλλάξαμε
 
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
  μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε
 
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
  παντοτινό  τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
 
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;;   

Ακούστε κι άλλα ποιήματα (του Στρατή Πασχάλη) καθώς και Ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα παιδικά χρόνια γνωστών Ελλήνων ποιητών…

 Ξέρουμε ότι αν ψάξετε εσείς θα βρειτε ακόμα πιο πολλά…

 

20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ».

  Σας ενημερώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ», απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γενικού Λυκείου). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής – συμμετοχής, το χρόνο και τους κανόνες διεξαγωγής, καθώς και τα βραβεία-δώρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο: http://www.lysiasedu.org/.

Ώρα της Γης : Μαθαίνω – Συμμετέχω

 

Τι είναι η Ώρα της Γης;

Μια παγκόσμια δράση που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό ενημερώσει τους ανθρώπους για την κλιματική αλλαγή και να τους ενθαρρύνει να σβήσουν τα φώτα για 1 ώρα για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη μας. Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 20:30 – 21:30 καλείσαι να πάρεις μέρος στην Ώρα της Γης και να ενωθείς με τον υπόλοιπο πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα της Ώρας της Γης;

Ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2.2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους.  Η Ώρα της Γης 2016 θα είναι η δέκατη χρονιά αυτής της παγκόσμιας καμπάνιας.

Τι πρέπει κανείς να κάνει;

Απλά να σβήσει τα φώτα για μια ώρα, την Ώρα της Γης, στέλνοντας έτσι το δικό του συμβολικό μήνυμα.

Σε τι ωφελεί;

Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις: «Νοιάζομαι για τον πλανήτη μου!» Φυσικά μια ώρα στο σκοτάδι δεν δίνει λύση στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι κλείνοντας μαζί τα φώτα στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα.

Γιατί να συμμετέχω;

Επειδή εμείς οι ίδιοι κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας χωρίζουν: φύλο, εθνικότητα, φυλή, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όμως, στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δεν έχουν σημασία τα σύνορα – είμαστε όλοι πολίτες του πλανήτη Γη!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ!!!!

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας απέναντι στο περιβάλλον, συμμετέχουμε ως σχολείο στην πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσηςWWF, που ονομάζεται: Ώρα της Γης, με στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Όπως κάθε χρόνο, από το 2009, έτσι και φέτος  κι αν ο καιρός το επιτρέψει, το Σάββατο θα συναντηθούμε, παιδιά με συνοδεία γονέων, στην είσοδο του σχολείου μας κρατώντας φαναράκια ή φακούς. Προτείνουμε σε όσους έχουν τη δυνατότητα, να έρθουν με τα ποδήλατά τους. Βέβαια, θα πρέπει να διαθέτουν φωτάκια. Θα μας συνοδεύει και ομάδα από τους ποδηλάτες Παπάγου Χολαργού.  Εναλλακτικά έχοντας όρεξη για περπάτημα, θα βαδίσουμε στη Χατζηκωνσταντή, (στον παράλληλο δρόμο της οδού Μακεδονίας πίσω από το σχολείο), με σκοπό να φτάσουμε στο ύψος του ομίλου αντισφαίρισης. Από εκεί έχουμε θέα στην Αθήνα κι έτσι μπορούμε να δούμε τα φώτα να σβήνουν στις 20.30 στον λόφο της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού. Επομένως, θα ξεκινήσουμε από το σχολείο στις 19.30-19.40, για να είμαστε στον προορισμό μας στην ώρα μας. Αν υπάρχει δυνατότητα, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στο μήνυμα της ημέρας.


(Επειδή μπορεί να παραμείνουμε λίγη ώρα στο χώρο εφόσον ο καιρός είναι καλός, αν θέλετε μπορείτε να προετοιμαστείτε για ένα βραδινό πικ- νικ)

6η Μαρτίου: ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

 

Επιλέγουμε την παραπάνω εικόνα και μαθαίνουμε σχετικά…

 Η δύναμη των παρατηρητών. Το τίμημα της σιωπής….

Αναδάσωση Υμητού

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού σας καλεί σε εθελοντική αναδάσωση το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 10:00.

Η αναδάσωση θα γίνει στη θέση Αγία Ελεούσα, πλησίον εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ.

Σημείο συνάντησης: Αναστάσεως και Χατζηκωνσταντή (ώρα 10:00).

Παίζω και μαθαίνω…

Μπορείτε να βρείτε κι ΄άλλα παιχνίδια στη Γωνιά των μαθητών επιλέγοντας τις σπαζοκεφαλιές .

 

 

Αποκριάτικη Πατινάδα με το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Παπάγου – Χολαργού