Home » Δραστηριότητες

Δραστηριότητες

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

αφισα2

Ζωντανεύοντας παραμύθια…

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων δημιουργήθηκαν από τα τρία τμήματα της Έκτης τάξης , Στ1, Στ2 και Στ3 του συστεγαζόμενου 3ου ΔΣ Παπάγου. Διασκευάστηκαν γνωστά παραμύθια και χρησιμοποιήθηκε η τεχνική  Stop Motion Animation. Το έργο ήταν   αποτέλεσμα  συνεργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δύο γνωστικών αντικειμένων: της Πληροφορικής και των Εικαστικών. Οι τανλιες παρουσιάστηκαν στους μαθητές της Α΄ , στους οποίους και αφιερώθηκαν ως "πνευματική κληρονομιά" των τελειόφοιτων και ως "τελικό προϊόν"  των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και είχαν ως στόχο την καλλιέργεια σχέσεων στοργής και ενσυναίσθησης μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων μαθητών μας. . Το παιδαγωγικό πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεναρίου εντάχθηκε στη δράσεις του προγράμματος "Σχολείο Ανοιχτό για όλους"  και του γνωστικού αντικειμένου της Φιλαναγνωσίας.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν τα σκηνικά και τις κούκλες με την δασκάλα των εικαστικών κα Κατσάνα Ιωάννα η οποία είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια και των τριών ταινιών.
Στη συνέχεια με την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα Κεφαλά Σοφία κάθε ομάδα έκανε την φωτογράφιση δύο ή  τριών σκηνών.Έγινε η ηχογράφηση και η αναζήτηση από το διαδίκτυο των ηχητικών εφέ.Τέλος έγινε το μοντάζ με το πρόγραμμα Movie Maker.
Το project  αυτό χρειάστηκε σκληρή δουλειά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τρεις μήνες.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!!

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ…

 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ …. ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ… ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ… ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ

Οι φιλαναγνώστες της ΣΤ΄τάξης γράφουν τις σκέψεις τους με αφορμή τα βιβλία που διάβασαν.

Το μικρό λεξικό του ταξιδιώτη_Έργο των μαθητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας

Η Στ΄τάξη διαβάζει και δραματοποιεί παραμύθια για τα παιδιά της Α΄τάξης

Η δραστηριότητα εντάσσεται στη δράση 'Σχολείο Ανοιχτό για όλους"  και στις εκδηλώσεις Φιλαναγνωσίας για τη λήξη του Σχολικού  Έτους.

Μια αυλή όλο παιχνίδια…: η αυλή μας!!!

Τα σχολεία μας λαμβάνοντας υπόψη τα ευεργετικά αποτελέσματα των οργανωμένων παιχνιδιών, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μαθητές μπορούν να παίξουν

ομαδικά, οργανωμένα, με σεβασμό, χαρά και παιδικά χαμόγελα.

Ευχαριστούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που διέθεσαν  το χρόνο, το κέφι τους και…. αρκετό κόπο για τρία σαββατοκύριακα.

Είμαστε σίγουροι ότι κανείς τους δεν μετάνιωσε, γιατί όλοι μας χαιρόμαστε με τη χαρά των μαθητών μας και το πολύχρωμο σχολείο μας!!!!

Εκδήλωση για την ώρα της γης …. την Ώρα της Γης

Εμείς την ώρα της γης βρισκόμασταν στο βουνό, τραγουδούσαμε, παίζαμε, κοιτούσαμε τα φώτα που έσβηνα στα μνημεία της Αθήνας  και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που μας τίμησε με την παρουσία της μαθαίναμε πώς να προστατεύουμε το δάσος… Εσείς τι κάνατε;;;

Απολαύστε μας !!!

 

Χελιδονίσματα στην αυλή του σχολείου μας

Την Ιη Μαρτίου καλωσορίσαμε  την άνοιξη λέγοντας πρωτομαρτιάτικα κάλαντα στην αυλή του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό ΦΑ κα Ξυδού που οργάνωσε την εκδήλωση με πολλούς μικρούς μας μαθητές, αλλά και την ομάδα παιδιών  από το  Λύκειο των Ελληνίδων που  επισκέφτηκε το σχολείο μας και έφερε κοντά μας τα χελιδονίσματα με το δικό της ξεχωριστό τρόπο…

Χελιδονίσματα 2016 – Καλωσορίζουμε την άνοιξη και τα χελιδόνια!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας προσκαλεί για 22η χρονιά να συμμετέχουμε στην πιο χαρούμενη γιορτή της άνοιξης, τα «Χελιδονίσματα» και να υποδεχθούμε τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους μια πήλινη χελιδονοφωλιά!

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους (δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής). Θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Συγγρού του Κτήματος Συγγρού στο Μαρούσι το ερχόμενο Σάββατο 2 Απριλίου,  11:00-14:00.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στην εικόνα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης – η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου – ανήκει στον Έλληνα ποιητή, Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης – και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ποίηση και στις συγκοινωνίες
Η ποίηση και οι ποιητές ταξίδεψαν με τραμ, μετρό και ηλεκτρικό, σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούγονται και στους 65 σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, οι μεγάλοι μας ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους. 

Έτσι, οι επιβάτες των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ είχαν την τύχη για λίγα λεπτά της ώρας, ενώ επιβιβάζονταν ή αποβιβάζονταιν στους συρμούς να ακούνε Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη, Εμπειρίκο, Ρίτσο, Ελύτη, Καρούζο, Πατρίκιο, Δημουλά και άλλους κορυφαίους ποιητές μας να απαγγέλλουν ποιήματά τους. Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και ο Κύκλος Ποιητών, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, έδωσαν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής.

Επίσης, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη 13.00 μ.μ. στο Μοναστηράκι, οι ηθοποιοί Παναγιώτα Κωστάμη, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου και Κατερίνα Παυλάκη, συνοδευόμενοι από μουσικούς, έδωσαν Μουσικές Ποιητικές Παραστάσεις με ποιήματα Ελλήνων ποιητών.


Εμείς σας προτείνουμε να ακούσετε το πόιημα του "Πρωινό Άστρο" του Γ. Ρίτσου και να δείτε τι όμορφες ζωγραφιές έκαναν γι' αυτό τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου της Αθήνας (!41ο ΔΣ Αθήνας). Εμάς πολύ μας άρεσαν….

Αφιερώστε λίγα λεπτά και δείτα το παρκάτω βίντεο:

 


Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε όμορφες ζωγραφιές και να δημιουργήσουμετα δικά μας βίντεο με εικονοποιημένα ποιήματα που μας εμπνέουν.

Μπορείτε να ακούσετε κάποια εδώ αλλά μπορείτε να μας φέρετε και άλλα που έχετε επιλέξει ή ακόμα καλύτερα έχετε γράψει εσείς…

Περιμένουμε όλο λαχτάρα!!!

Εδώ θα βρείτε γνωστά μελωποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη 

Η ποδηλάτισσα  

 ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:                              

Το δρόμο πλάι στη θάλασσα

περπάτησα που `κανε κάθε

μέρα η ποδηλάτισσα.
 

Βρήκα τα φρούτα που `χε

στο πανέρι της, το δαχτυλίδι

που `πεσε απ’ το χέρι της.
 

Βρήκα το κουδουνάκι και το

σάλι της, τις ρόδες, 

το τιμόνι, το πεντάλι της.
 

Βρήκα τη ζώνη της, βρήκα σε

μιαν άκρη, μια πέτρα διάφανη

που `μοιαζε με δάκρυ.
 

Τα μάζεψα ένα ένα και τα

κράτησα κι έλεγα πού `ναι

πού `ναι η ποδηλάτισσα.
 

Την είδα να περνά πάνω

απ’ τα κύματα, την άλλη μέρα

πάνω από τα μνήματα.
 

Την τρίτη νύχτωσ’ έχασα

τ’ αχνάρια της, στους ουρανούς

άναψαν τα φανάρια της.

Το τρελοβάπορο   

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Το τρελοβάπορο Οδυσσέας Ελύτης
Εκτύπωση
Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
  κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα-μάινα»
 
Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
  φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ’ τις δυο μεριές
 
Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ’ όνειρο
  κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό
 
Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
  βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς
 
Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
  τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
 
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
  χίλιους καπεταναίους τούς αλλάξαμε
 
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
  μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε
 
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
  παντοτινό  τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
 
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;;   

Ακούστε κι άλλα ποιήματα (του Στρατή Πασχάλη) καθώς και Ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα παιδικά χρόνια γνωστών Ελλήνων ποιητών…

 Ξέρουμε ότι αν ψάξετε εσείς θα βρειτε ακόμα πιο πολλά…