Αγαπητοί μαθητές και γονείς,

Από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου και για τέσσερις εβδομάδες έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, το σχολείο ανοίγει ξανά, μετά από 80 ολόκληρες μέρες! Η χαρά μας είναι μεγάλη, αλλά η έννοια μας για την ασφάλεια των μαθητών μας, ακόμα μεγαλύτερη!

Βάσει των Οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας:

  • Ο αριθμός των μαθητών/τριών,  δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 15  ανά τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουμε με δύο υποτμήματα σε κάθε τμήμα. Οι μαθητές του 1ου υποτμήματος θα έρθουν στο σχολείο την πρώτη εβδομάδα (1 – 5 Ιουνίου) Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του 2ου υποτμήματος θα έρθουν Τρίτη-Πέμπτη. Τη δεύτερη εβδομάδα (8-12 Ιουνίου) θα γίνει το αντίθετο και το ίδιο  θα επαναληφθεί και τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Κατά τον χωρισμό των μαθητών σε υπο-τμήματα , έχουμε φροντίσει, τα αδέρφια που φοιτούν στο Σχολείο μας, να έρχονται την ίδια ημέρα, για να διευκολυνθούν οι γονείς στις εργασίες τους.
  • Το Ολοήμερο Πρόγραμμα (και η πρωινή υποδοχή), σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΑΙΘ δε θα λειτουργήσει, οπότε όλοι οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο 8.00-8.15 και θα σχολούν στις 13.15
  • Για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται  εκδρομές, επισκέψεις,  εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.
  • Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Μέλημά μας είναι, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατεύσουμε την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας.Το σχολείο είχε απολυμανθεί ήδη από τον Μάρτιο και την εβδομάδα αυτή προχωρήσαμε στην καθιερωμένη απεντόμωση και απολύμανση. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε ο γενικός καθαρισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Οδηγίες  για την ασφαλή επαναλειτουργία του σχολείου μας

  • Κατά την προσέλευση – αποχώρηση  στη και από τη σχολική μονάδα,  θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Για τον σκοπό αυτό, δε θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολόγιου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Κατά την προσέλευση, (8.00-8.15), οι μαθητές θα κατευθύνονται στην αίθουσα διδασκαλίας, όπου θα βρίσκεται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός και δεν θα παραμένουν στο προαύλιο ακόμα κι αν δεν έχει χτυπήσει το κουδούνι.
  • Κατά την αποχώρηση, οι μαθητές θα κατεβαίνουν τηρώντας αποστάσεις με  τη συνοδεία του εκπαιδευτικού που βρίσκεται στο τμήμα την τελευταία ώρα.
  • Οι μαθητές των μικρών τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ θα εισέρχονται και θα αποχωρούν από την είσοδο στη οδό Σακελλαρίου (θα είναι ανοιχτή η δίφυλλη πόρτα) και οι μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων, από την πόρτα στην οδό Μακεδονίας.
  • Στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα εισέρχονται αυστηρά και μόνο οι μαθητές/τριες και όχι οι γονείς. Συνιστάται οι γονείς-κηδεμόνες κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών τους να αποφεύγουν τον συνωστισμό και συγχρωτισμό τους με άλλους γονείς-κηδεμόνες. Επίσης, παρακαλούμε για την απόλυτη τήρηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης προς και από το σχολείο.
  • Συνιστάται οι γονείς-κηδεμόνες να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Σχολείο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, παρά μόνον σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις και πάντα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Σχολείο.

Αίθουσες

  • Οι σχολικές αίθουσες έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15). Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των (15) μαθητών, χωρίζονται  σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας . Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα (τμήμα Δ1).
  • Θα γίνεται φυσικός αερισμός της αίθουσας κατά την ώρα της διδασκαλίας και θα αποφεύγεται η λειτουργία κλιματιστικών και ανεμιστήρων.
  • Προσοχή!!! Δεν ανταλλάσσουμε αντικείμενα, όπως στυλό, μολύβι, γόμα, ψαλίδι κλπ με τους συμμαθητές μας. Γι’ αυτό, έχουμε μαζί μας κάθε φορά, τα  είδη γραφικής ύλης που χρειαζόμαστε.
  • Οι αίθουσες διδασκαλίας θα είναι αποκλειστικά για το συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος να περιορίζεται ο αριθμός των στενών επαφών, γι’ αυτό και οι μαθητές ενός τμήματος δεν θα μοιράζονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρουσιών τους.

Καθαριότητα

  • Δεν βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια μας.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, καλύπτουμε  τη μύτη και το στόμα μας με το μανίκι, στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο και στη συνέχεια πετάμε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο στους κάδους απορριμμάτων και πλένουμε καλά τα χέρια μας ή βάζουμε αντισηπτικό.
  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη του φαγητού, πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Έχουμε μαζί μας είδη καθαριότητας, αντισηπτικό (θα υπάρχει και στην τάξη), χαρτομάντιλα, υγρά μαντηλάκια.
  • Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται καθαρισμός τουαλετών μετά από κάθε διάλειμμα, απολύμανση επιφανειών (θρανία, έδρες, καθίσματα, πόμολα) 2 φορές την ημέρα και σφουγγάρισμα αιθουσών καθημερινά, στο τέλος της ημέρας. Θα υπάρχουν 2 καθαριστές σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
  • Η χρήση μάσκας στην τάξη θα είναι προαιρετική. Εξαιρείται η διαδικασία παροχής της παράλληλης στήριξης προς τους μαθητές από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Διαλείμματα

  • Θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές. Χωριστά οι Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις και χωριστά οι Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις.
  • Η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο θα είναι σταδιακή και με σειρά, θα υπάρχουν διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε  υποτμήματος στο προαύλιο, ενώ  θα υπάρχει  απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).
  • Βγαίνουμε με σειρά, χωρίς να στριμωχνόμαστε και να πέφτουμε πάνω στον άλλον. Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε τη σειρά μας.
  • Όταν κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε από τη σκάλα, αποφεύγουμε να πιάσουμε την κουπαστή.
  • Στο διάλειμμα πηγαίνουμε στον συγκεκριμένο χώρο που έχει οριστεί για τους μαθητές του υποτμήματός μας, στο προαύλιο.
  • Κρατάμε αποστάσεις. Μιλάμε με τους φίλους μας, αλλά αποφεύγουμε να πιανόμαστε και να ερχόμαστε πολύ κοντά.
  • Απαγορεύεται να πίνουμε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Έχουμε δικό μας μπουκάλι με νερό. Όταν αδειάζει το γεμίζουμε από τις βρύσες.
  • Έχουμε το φαγητό μας σε δικό μας σκεύος και δεν το ανταλλάσσουμε για κανέναν λόγο με τους συμμαθητές μας ούτε μοιραζόμαστε το φαγητό μας.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος

  • Αν δεν νιώθουμε καλά το πρωί, το αναφέρουμε στους γονείς μας, για να ενημερώσουν τον γιατρό και το σχολείο και μένουμε σπίτι μας.
  • Σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα βήχα, πονόλαιμου ή πυρετού, θα οδηγηθεί με χρήση μάσκας εκτός αίθουσας και θα ειδοποιηθούν οι γονείς-κηδεμόνες του, να το παραλάβουν άμεσα.
  • Ζητείται αμέσως ιατρική αξιολόγηση, κατά προτίμηση με πρωτοβουλία του γονέα/ κηδεμόνα. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ (οδηγίες από τον ΕΟΔΥ)
  • Σε περίπτωση που κάποιοι γονείς-κηδεμόνες δεν επιθυμούν να στείλουν το/τα  παιδί/παιδιά, επειδή υπάρχει στην οικογένεια μέλος που νοσεί ή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου από τον COVID 19, παρακαλούνται να  συμπληρώσουν την  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΓΩ COVID 19 που τους έχει αποσταλεί, να υπογράψουν και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σχολείου : mail@2dim-papag.att.sch.gr

Αγαπητοί γονείς, θεωρούμε βέβαιο ότι θα σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας, να τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα και οι κανόνες υγιεινής, που έχουν στόχο να παραμείνουν οι μαθητές μας υγιείς και ασφαλείς.   Δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους μας, αλλά όπως τα καταφέραμε μέχρι τώρα, έτσι θα τα καταφέρουμε και στο μέλλον! Όλοι οι εκπαιδευτικοί, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, να διαφυλάξουμε την υγεία των μαθητών μας.

Καλή μας επάνοδο, με προσοχή και υπευθυνότητα!

Η Διευθύντρια,

Πηνελόπη Κωστόγιαννη