mobilityPoster_1 

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βιντεάκι 

Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της εκστρατείας, η οποία διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, είναι να ενθαρρυνθούν, αφενός, οι τοπικές αρχές να εισάγουν και να προωθούν μέτρα βιώσιμης μετακίνησης, και, αφετέρου, οι πολίτες να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, αντί για το αυτοκίνητό τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε το 1998 με τη γαλλική πρωτοβουλία για μια ημέρα “Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου”. H πρωτοβουλία αυτή επαναλαμβάνεται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, προτρέποντας τις πόλεις να κλείνουν για μια ημέρα τους δρόμους τους στα μηχανοκίνητα οχήματα. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δουν μια διαφορετική όψη της πόλης τους, παρακινούνται να χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και ευαισθητοποιούνται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» ( Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου), κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2014, έχει επιλεγεί ως μότο το «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (our streets, our choice) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της ποιότητας ζωής καθώς και στο πως μπορούμε να διευκολύνουμε την συνύπαρξη των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Περισσότερα μπορείτε να πληροφορηθείτε και στο site του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=879&language=el-GR

smiley Τα σχολεία μας συμμετέχουν σ΄ αυτή  τη δράση με διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας  και των οικογενειών τους στη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης. Θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής, δημιουργία αφισών με θέμα την εβδομάδα κινητικότητας, θα χορέψουμε στον δρόμο, θα αναβιώσουμε παιχνίδια της γειτονιάς, θα κάνουμε δρομικούς αγώνες και θα τραγουδήσουμε σε δρόμο, στον οποίο θα έχει κοπεί φυσικά η κυκλοφορία για λίγη ώρα. Επίσης, ομάδα ποδηλατών από τους ποδηλάτες Παπάγου- Χολαργού θα ενημερώσουν τα παιδιά για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.     

smiley  Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού στηρίζει την πρωτοβουλία των σχολείων μας και θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

                                      kinitikotita